Haal meer uit de Organisch Natte Fractie (ONF)


Jeroen Kusters on 20-11-2018


Als afvalverwerker zijn er twee dingen erg belangrijk wanneer men kijkt naar scheidingsmachines: Een betrouwbare toepassing en een goede business case. Dit komt neer op een efficiënt proces met een zo goed mogelijk resultaat. Voor huisvuil ligt deze uitdaging vooral in het scheiden van de organisch natte fractie van de rest fractie met behoud van de recycling waarde. Om dit te optimaliseren, ontwikkelde Royal Dutch Kusters een methode om waardevolle grondstoffen te winnen uit huishoudelijk afval.

Herwinnen en verhogen in waarde

In Nederland ontstaat jaarlijks ongeveer 2,6 miljard kilo ONF. Hiervan bestaat 30 tot 40% uit organisch materiaal. Helaas wordt deze waardevolle fractie vaak onnodig verbrand. Dit gebeurt meestal om twee redenen: Het is goedkoper dan recyclen, of de waarde van de vervuilde fractie is te laag voor verdere verwerking. De oplossing ligt hier dus niet alleen in het scheiden van ONF, maar ook in het verhogen van de recycling waarde.Een goede scheidingstechniek kan zowel voor de ONF als RDF fractie een goede business case opleveren. De vraag naar bewerkt organisch afval vanuit de biogas industrie groeit wereldwijd. Hier krijgt organisch afval een tweede leven in het gas of elektriciteit netwerk. Daarnaast wordt de zuivere rest fractie nog beter bruikbaar voor verdere recycling of als alternatieve brandstof. Zo worden beide fracties benut.

Een energiezuinige scheidingstechniek die biogas potentie verhoogt

Om de stap tussen scheiden en vergisting te versterken heeft Royal Dutch Kusters de Organic Liquefying Press (OLP) ontwikkeld. Deze hydraulische pers combineert het scheiden van niet organisch en organisch afval met een verhoging van biogas potentie.

Proces OLP

Zoals in het proces beschreven wordt de pers geladen met restafval. Daarna wordt dit door middel van een hydraulische pers door een zeef gedrukt. Het resultaat is een droge en natte afvalstroom met een hoge reinheid. De zelflerende pers optimaliseert uitvoer en energieverbruik door instellingen automatisch aan te passen. Zo wordt de best mogelijke uitvoer behaald waarbij 30% meer biogas potentie gerealiseerd kan worden. Tegelijkertijd kan de droge fractie, met een verlaagd vochtpercentage, verder nagescheiden worden of benut worden als alternatieve brandstof.Met een capaciteit van 18 tot 20 kubieke meter per uur, is de OLP geschikt voor middel tot grote toepassingen en kan deze gemakkelijk geïntegreerd worden in bestaande afvalverwerking processen.

Een familiebedrijf met 35 jaar ervaring in pers technologie

Royal Dutch Kusters, opgericht in 1911, is een familie bedrijf dat sinds de jaren 70 actief haar bijdrage levert aan een groenere wereld. Dit deden we onder andere met mechanische technieken voor het hergebruiken en recyclen van materialen zoals kippenmest, autobanden, bankbiljetten, lampen, radioactief afval en coffee pads. Met 35 jaar ervaring in pers technologie zetten we ons in voor het optimaal hergebruik van deze waardevolle grondstoffen.Benieuwd naar de toepassingen? Lees hier meer over de mogelijkheden.

 

Subscribe here!

Recent Blogs

Subscribe to Email Updates